Op de koffie bij….Ron en Elma Vos uit Sprang!

image
 

Op de koffie bij....Ron en Elma Vos

uit Sprang-Capelle!

Op een mooie vrijdagmiddag reizen we naar het pittoreske Sprang Capelle voor een bezoek aan onze gemeenteleden Ron en Elma Vos. Hun 8-jarige goudkleurige teckel Toby komt al blaffend naar me toe en laat zich graag aanhalen. De altijd vriendelijke Elma heet me welkom en laat de sfeervol ingerichte woonkamer in Brocante stijl zien. Ze heeft een talent voor creativiteit, dat blijkt al gauw uit de verschillende projecten in- en buitenshuis. Zo heeft ze samen met haar man Ron een oude Singer naaimachine onderstel opgeknapt en er een (buiten)tafeltje van gemaakt. Ook weet ze met een veldboeketje Fluitenkruid en wat vaasjes en potten een gezellig hoekje in huis te creëren met wit als thema. Wanneer ik me omdraai sta ik oog in oog met het 'Goede Herder' project; een oud witgeverfd wijnkistje met sfeervol erin gesitueerd een paar schaapjes, schapenkaarten en een borduurwerkje verwijzend naar de Goede Herder. Het mooie weer leidt ons al snel naar buiten naar de gezellige tuin van huize Vos waar we samen met elkaar theedrinken. Ondanks dat Ron en Elma het niet altijd gemakkelijk hebben nu Ron's nieuwe uitdaging als communicatie trainer nog in de kinderschoenen staat, is de opgewektheid en warme openheid niet van de lucht waarmee ze leven en vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat hun enige wens om veel geld te hebben is om het direct in te kunnen zetten voor de bouw van een weeshuis in een arm land, in plaats van voor henzelf of hun kinderen te bewaren? En dat ze oprecht hopen dat mensen weer leren echt te luisteren naar elkaar, ook als dat betekend dat je als mens moet leren interesse te tonen in de ander en hier tijd voor wilt vrijmaken in je drukke leven? Het helpen van anderen blijkt een grote rol te spelen in het leven van Elma en Ron.

image
Toby

Zo hechten zij veel waarde aan de kleine dingen waarmee je bij een ander al een glimlach op het gezicht kunt brengen. Dit wordt ook duidelijk uit de verhalen van Ron als docent. Zo vroeg hij structureel aan zijn leerlingen om feedback over zijn lesgeven. Op deze manier kon hij beter de leerlingen helpen met het overbrengen van de materie op een manier die bij de leerling past. Toby brengt ons met zijn genietende snoetje liggend in de zon weer terug naar de werkelijkheid en we besluiten dat we zoveel mooie dingen om ons heen hebben om van te kunnen genieten, als we het maar weten te vinden. Elma bijvoorbeeld, waardeert haar huisje zo sterk dat ze al heimwee krijgt als ze 2 weken op vakantie is. Dit huisje blijkt volgende maand al 30jaar in hun bezit te zijn; daarvoor woonden ze in een appartementje in Waalwijk.

Het appartementje waar ze in 1980 introkken na hun huwelijksbevestiging op het gemeentehuis, bleek een wel heel opmerkelijk douche te hebben: een lavet! (redactie: vergelijkbaar met een extradiepe wasbak in het aanrecht). Ook lekte en tochtte het, was er enkel glas en was de verwarming een gaskachel waardoor het jonge gezin Vos in 1985 besloot naar Sprang-Capelle te verhuizen. De oudste zoon Roel (30jr) woont nu in Dubai met zijn vrouw Gabi waar ze werken. De middelste zoon Tim (bijna 28jr) en jongste zoon Daniel (21jr) zijn druk bezig met studie en werk. Zij wonen nog gezellig thuis. Op het moment van schrijven blijkt er niet alleen bij de familie Vos thuis, maar ook in de omgeving een heuse rupsenplaag voor te komen in de buxusplanten (zie foto). Het bestrijden van de beestjes brengt Elma in tweestrijd omdat ze God's schepping wil beschermen en tegelijkertijd haar buxus wil redden.

De familie Vos heeft een bijzondere geschiedenis met de gemeente Besoyen; ze waren en zijn het enige gezin waarbij hun drie kinderen tegelijkertijd werden gedoopt (9 jaar, 6.5 jaar en 3 maanden oud waren de kinderen). Dit kwam doordat God op dat moment Ron bewust tot Zijn kinderen mocht rekenen. In de periode daarna hebben Ron en Elma samen belijdeniscatechisatie gedaan en vierden ze hun belijdenis in 2000 in de gemeente Besoyen.

image
De Buxusmot (Glyphodes perspectalis), Bron: www.NVWA.nl

Dit moment werd nog mooier doordat de toenmalige dominee beiden de kerkelijke zegen over hun huwelijk gaf en dit bevestigde met het geven van de huwelijksbijbel als aandenken. In het dagelijks leven is Elma een bezige bij; zo gaat ze geregeld naar haar moeder, om haar te helpen, is ze hulpkoster in Besoyen en wijkcontactpersoon in Sprang-Capelle. Toen ik haar vroeg wat ze ooit nog eens wilt doen in haar leven, gaf ze een bijzonder antwoord: "Ik zou graag een eigen ruimte hebben waarin ik mijn creatieve ideeën kan uiten" Op de meer kortere termijn lijkt het Elma leuk om een bergwandeling te maken met Ron in Oostenrijk en daar de stilte van de natuur op te zoeken. Ron heeft in het verleden als trainer-leider bij de voetbalvereniging SSC gewerkt en leidde ook, samen met 2 andere heren, de 13+ groep bij Besoyen met op drukke zaterdagen wel 30 kinderen. Als afsluiter vraag ik Ron en Elma voor een favoriete quote, Bijbeltekst of andere leus die hen aanspreekt. Ron blijkt een waar talent als het gaat over leuzen en wijsheden bedenken. Zo schudde hij binnen enkele seconden een leus uit zijn mouw waarmee ik deze blog over dit gezellige bezoek met jullie wil beëindigen:
"Lach en leef met vlag en wimpel, maar houdt het kort en simpel!"

 

Ken Hem in al uw wegen, en Hij zal uw paden recht maken.

(Spreuken 3: 6)

image
Van harte gefeliciteerd met jullie 35 jarig jubileum dit jaar!
UA-61862711-1